Postat in - 06.08.2014 01:26:30 (0 comentarii / 1703 vizualizari) | 661 likes |
Tort Minge
TORT MINGE
Am copt doua blaturi intr-o tava dreptunghiulara.Pe fiecare l-am taiat in doua foi si apoi am taiat cercuri de diferite dimensiuni si am asamblat tortul intr-un vas de forma semisferica in care am pus mai intai folie alimentara ca sa pot scoate mai usor tortul.Cel mai mic cerc de blat l-am pus pe fundul vasului, l-am insiropat putin si l-am uns cu crema alba, a urmat alt cerc de blat, apoi crema neagra si asa mai departe.
Am uns tortul cu un strat subtire de buttercream si apoi l-am imbracat in pasta de zahar. Din cauza ca am avut 8 randuri de blat si 7 randuri de crema, tortul nu a fost foarte stabil si din aceasta cauza pentagoanele si hexagoanele de pe minge nu au stat perfect la locul lor. Sper ca data viitoare imi va iesi mai bine.
Daca doriti sa faceti acest tort, pentru ca sa se imbine perfect hexagoanele si pentagoanele de pe minge trebuie sa calculati latura lor astfel: masurati circumferinta tortului si impartiti la 15. De exemplu, daca circumferinta este de 64 cm, 64/15=4,26 cm. Dimensiunea aceasta o va avea fiecare latura a pentagoanelor si a hexagoanelor.
Blat
- 6 oua
- 4 linguri apa
- 10 linguri de zahar
- 6 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- 8 linguri faina
- 1 varf de cutit praf de copt
Batem albusurile cu apa spuma tare si apoi adaugam treptat zaharul. Adaugam galbenusurile pe rand, mixand bine, apoi adaugam si uleiul.
Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt si adaugam treptat cate o lingura in spuma de albusuri in timp ce amestecam usor peste cap cu o spatula de lemn sau silicon.
Coacem blatul aprox. 40 de minute la 180 grade C.
Il scoatem, lasam sa se raceasca si apoi il taiem in doua foi.
Sirop
300 ml apa, 3 linguri zahar, esenta de rom. Il punem pe foc sa dea cateva clocote apoi il lasam la racit.
Crema alba:
- 500 ml lapte
- 45 g amidon sau 50 g faina
- 10 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 100 g unt sau margarina Rama
Amestecam amidonul cu putin lapte rece, iar restul de lapte il punem la foc impreuna cu zaharul. Cand este fierbinte, adaugam amidonul si amestecam pana cand fierbe si se ingroasa bine crema. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, adaugam untul si mixam bine.
Crema neagra:
- 200g zahar
- 2 linguri faina
- 1 ou
- 200 ml lapte
- 2 linguri cacao
- 50 g ciocolata amaruie (sau de lapte)
- 1 lingura esenta de rom
- 100 g nuca macinata
- 200 g unt sau margarina Rama
Se amesteca zaharul, faina, oul si laptele si se pun la fiert pana se ingroasa. Se adauga ciocolata rupta bucatele si cacaoa, apoi se amesteca pana se topeste ciocolata. Se adauga nuca si esenta de rom, se amesteca si se lasa la racit. Cand e rece se mixeaza cu untul la temperatura camerei.
Sectiunea tortului arata asa: