Postat in - 11.05.2015 18:18:52 (2 comentarii / 1699 vizualizari) | 656 likes |
Tort Egiptean
Am pregatit acest tort pentru ziua cumnatului meu caruia ii plac mult prajiturile cu nuca. Combinatia dintre nuca, caramel, frisca si crema de vanilie este delicioasa.
Compozitia pentru patru foi cu diametrul de aproximativ 24 cm:
- 7 albusuri
- 7 linguri de zahar
- 3 linguri de faina
- 120 g nuci macinate
- putin praf de copt
Batem albusurile spuma tare, adaugam zaharul treptat si mixam pana acesta se topeste. Amestecam faina cu praful de copt si nuca macinata si o adaugam la compozitia de albusuri. Cu o lingura de lemn o incorporam usor in spuma de albusuri.
Pe hartie de copt am desenat un cerc cu diametrul de aproximativ 24 cm, cu ajutorul unui capac. Am impartit compozitia in patru, am pus partea aferenta unei foi pe hartia de copt, in mijlocul cercului, si cu lingura am intins-o uniform pe toata suprafata cercului. Am pus hartia de copt pe spatele unei forme dreptunghiulare si am dat-o la cuptor la foc mic (150 grade C) timp de aproximativ 15 minute.
Am preocedat la fel si cu celelalte 3 foi.
Crema 1:
- 7 galbenusuri
- 6 linguri de zahar
- 350 ml lapte
- 2 linguri faina sau amidon
- 170 g unt
- esenta de vanilie sau un plic de zahar vanilat
Amestecam cele 7 galbenusuri cu amidonul, zaharul, esenta de vanilie si laptele. Punem crema pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa, apoi o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Il mixam intr-un bol si adaugam putin cate putin din compozitia racita.
Crema 2:
- 200 ml frisca
- 150 g zahar
- 120 g nuca tocata nu foarte marunt
Punem zaharul intr-o cratita si il caramelizam. Cand s-a topit il turnam in strat mai subtire pe o bucata de hartie de copt. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim (punem bucatile intr-o punga de plastic si le zdrobim cu sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca.
Asamblarea:
Punem prima foaie pe platou, adaugam un sfert din crema de vanilie si un sfert din crema cu frisca. Procedam la fel si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.
Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca, apoi putem sa il ornam.
Eu l-am imbracat intr-un strat de frisca si am topit 200 g ciocolata amaruie. Am pus ciocolata topita intr-un cornet facut din hartie de copt si pe o alta bucata de hartie de copt am desenat "garduletul" care a imbracat marginea tortului si literele. Cand s-au intarit, le-am pus pe tort.
O feliuta:
Reteta aceasta am luat-o de pe site-ul Amaliei, www.haisagatim.ro. Eu am modificat foarte putin reteta.
Sper sa fii multumita de cum ti-a iesit!
Claudia, 13.05.2015 08:53:41
Este super. Sigur il voi incerca pentru duminica. Multumes. Irina
, 12.05.2015 21:18:43