Postat in - 06.08.2014 01:26:30 (0 comentarii / 1456 vizualizari) | 712 likes |
Tort Barcuta
Pentru cei carora le place nuca, acest tort este un deliciu. Este unul dintre preferatele mele. L-am facut de mai multe ori, in forma rotunda. Doar cu aceasta ocazie l-am facut dreptunghiular, pentru ca sa pot sa il tai in forma de barcuta.
Tortul l-am gasit tot pe site-ul Amaliei, www.haisagatim.ro. Eu am modificat foarte putin reteta.
Se coc trei foi pe dosul unei forme rotunde (eu am folosit forma cu diametrul de 26 cm).
Am facut compozitia pentru toate cele trei foi, am impartit-o in trei si pana s-a copt foaia din cuptor, am acoperit compozitia ramasa ca sa nu se usuce.
Foile:
- 6 albusuri (3 foi X 2 albusuri) + 1 lingura apa
- 7 linguri de zahar
- 3 linguri de faina
- 120 g nuci macinate
- putin praf de copt
Batem albusurile spuma cu apa, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu praful de copt si nuca macinata si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme rotunde, intindem foaia si coacem la foc mic (150 grade C) timp de 25 minute. Coacem la fel si celelalte 2 foi.
Crema 1:
- 6 galbenusuri
- 6 linguri de zahar
- 350 ml lapte
- 2 linguri faina sau amidon
- 170 g unt
- esenta de vanilie sau un plic de zahar vanilat
Amestecam cele 6 galbenusuri ramase de la foi cu amidonul, zaharul si laptele. Punem crema pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa, apoi o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca. Untul il mixam intr-un bol si adaugam putin cate putin din compozitia racita. La sfarsit adaugam esenta de vanilie.
Crema 2:
- 200 ml frisca
- 150 g zahar
- 120 g nuca taiata nu foarte marunt
Punem zaharul intr-o cratita si il caramelizam. Cand s-a topit il turnam in strat subtire pe o bucata de hartie de copt. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim (punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca.
Asamblarea:
Punem prima foaie pe platou, adaugam 1/3 din crema de vanilie, 1/3 din crema cu frisca. Procedam la fel si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.
Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca, apoi putem sa il ornam.
Daca doriti sa faceti tort barcuta, foile trebuie coapte pe fundul unei tavi dreptunghiulare si apoi se taie astfel: