Claudia's Blog

 

Postat in - 05.08.2014 22:47:07   (0 comentarii / 971 vizualizari) 544 likes

Gimnastica bebelusului

Img

Inainte sa incep sa fac gimnastica cu copiii mei am citit capitolul despre gimnastica sugarului din cartea `Mama si copilul` de Emil si Herta Capraru. O parte din ceea ce am scris mai jos este preluat de acolo.
Se poate face gimnastica cu bebelusul numai dupa ce acesta a implinit 3-4 luni. Miscarile vor fi facute cu atentie si blandete si se vor creste treptat in intensitate si amploare. Daca copilul nu vrea sa coopereze, nu il vom forta.
Gimnastica urmareste sa favorizeze trecerea de la motricitatea necoordonata la motricitatea voluntara corespunzatoare dezvoltarii treptate a sistemului nervos. Prin gimnastica se stimuleaza si tonifica musculatura bebelusului.

Antrenamentul bratelor bebelusului :
-mama apuca mainile sugarului punand degetul mare in palma acestuia. Duce bratele lateral pe langa cap, apoi in sus, in pozitie verticala si apoi le aduce de-a lungul corpul
-ridicarea alternativa a fiecarei maini, in sus, pe langa cap si aducerea la loc, pe langa corp
-bratele sugarului se intind lateral pe linia umerilor, apoi se aduc in fata incrucisandu-se deasupra pieptului copilului

Antrenamentul picioruselor
-Se executa flexia si extensia succesiva a picioruselor intr-un ritm lent.
-Aceeasi miscare de flexie si extensie se executa concomitent cu ambele picioare exercitand si o usoara presiune asupra abdomenului.
-Flexia si extensia din articulatia soldului (Tinem picioarele bebelusului intinse si le ridicam la 90 de grade, apoi le lasam din nou jos)

Din pozitie intinsa pe spate, mama ajuta bebelusul sa se ridice in fundulet, tinandu-l 1-2 secunde in aceasta pozitie, apoi este lasat incet la loc

Bebelusul sta culcat, pe spate, si mama il impinge usor cu mainile din laterale, pana se rostogoleste apoi il ajuta sa revina la loc cu aceleasi miscari; pe masura ce creste, lasa-l pe el sa-si dea silinta pentru a reveni la pozitia initiala; in foarte scurt timp, se va rostogoli singur.

Bebelusul sta culcat pe burtica si se aseaza in fata lui, la o anumita distanta de el cateva jucarii. Mama incurajeaza copilul sa se tarasca sa apuce jucariile.


Img
Ti-a placut postarea? Click pe butonul de LIKE:

  ADAUGA UN COMENTARIU:         
  Numele tau: